معرفی رابرت پرچتر
پیشینه اولینه
رابرت ر. پرکتر جونیور (Robert R. Prechter Junior) یک نویسنده آمریکائی در حوزه امور مالی و اقتصادی و تحلیل بازارهای سرمایه میباشد. که به پیشگوئیهای مالی خود با استفاده از مبانی امواج الیوت مشهور است. پرکتر به صورت تنها و اشتراکی در نگارش ۱۴ کتاب و ویرایش ۲ کتاب فعالیت کردهاست و کتاب “سقوط بازار را فتح کن” (Conquer the Crash) وی از در نشریه نیویورک تایمز لقب بهترین فروش سال ۲۰۰۲ را از آن خود کرد. وی متولد ۲۵ مارس سال ۱۹۴۹ میباشد.
از اصلیترین موارد فعالیت شناختهشده رابرت پرکتر توسعه تئوری علیت اجتماعی تحت عنوان اقتصاد اجتماعی (Socionomics)، توسعه تئوری جدید مالی و حرفه اصلی وی در زمینه اعمال و پیشرفت مدل قیمتگذاری مالی R. N. Elliott به نام مبانی موج میباشد.
Socionomics
پرکتر تئوری علیت، فعالیت کلی جامعه را تحت عنوان Socionomics توسعه داد که این تئوری مسئول ویژگی روندها و وقایع مالی، اقتصاد کلان، سیاستگذاریها، مد، صنعت سرگرمی، جمعیتشناسی و سایر زوایای تاریخچه اجتماعی انسان شناخته میشود. نظریه Socionomics وی عنوان میکند که خلق و خوی اجتماعی (Social Mood)، که به صورت درونزا قانونگذاری شده است، محرک اصلی فعالیتهای اجتماعی میباشد. این ایده، که از دهه ۱۹۷۰ در حال توسعه است، در ابتدا در یکی از تیترهای مجله اقتصادی Barron’s به دید مخاطب ملی آمد. پرکتر سمینارهائی در رابطه با تئوری Socionomics در مدرسه اقتصاد لندن، MIT، Georgia Tech، SUNY، دانشگاه کمبریج، دانشگاه آکسفورد، کالج سهگانه دوبلین و چندین کنفرانس علمی ارائه کرده است. توضیحات بیشتر در رابطه با Socionomics در وب سایت رابرت پرکتر موجود میباشد. در رابطه با Socionomics دو مقاله علمی از پرکتر موجود میباشد که در ادامه دسترسی به این مقالات موجود میباشد:
“The Financial/Economic Dichotomy in Social Behavioral Dynamics: The Socionomic Perspective,” by Prechter and Wayne D. Parker. Journal of Behavioral Finance, ۲۰۰۷.
“Social Mood, Stock Market Performance and U.S. Presidential Elections: A Socionomic Perspective on Voting Results,” by Prechter, Deepak Goel, Wayne D. Parker and Matthew Lampert. SAGE Open, 2012. It was SSRN’s third-most-downloaded paper in 2012.
در ادامه محتوای های تولیدشده توسط رابرت پرکتر در این حیطه ارائه شده است:
کتابها
The Wave Principle of Human Social Behavior and the New Science of Socionomics (۱۹۹۹)
Pioneering Studies in Socionomics (۲۰۰۳)
The Socionomic Theory of Finance (۲۰۱۶)
Socionomic Studies of Society and Culture (۲۰۱۷)
Socionomic Causality in Politics (۲۰۱۷)
ویدئوها
History’s Hidden Engine (۲۰۰۶)
Broader Discussions of Socionomics (۲۰۰۶)
Toward a New Science of Social Prediction: Robert Prechter at the London School of Economics (۲۰۰۹)
Prechter at Oxford, Cambridge and Trinity: Offering a New View of Financial and Social Causality (۲۰۱۳)
The Socionomic Theory of Finance: An Alternative to EMH and a Foundation for Technical Analysis (۲۰۱۶)
مجله ماهیانه
The Socionomist
مقالات و کتابهای قابل توجهی که در رابطه با Socionomics صحبت میکنند:
I Know What You’ll Do Next Summer,” New Scientist, August 31, 2002, by John Casti.
“A Literature Review of Social Mood,” Journal of Behavioral Finance, 2006, by Kenneth R. Olson.
Mood Matters: From Rising Skirt Lengths to the Collapse of World Powers, 2010, by John Casti.
Ahead of Change: How Crowd Psychology and Cybernetics Transform the Way We Govern, 2011, by Constantin Malik.
Moods and Markets: A New Way to Invest in Good Times and in Bad, 2012, by Peter Atwater.
تئوری مالی
پرکتر یک تئوری علیت مالی را توسعه داد که یک جدائی بنیادین بین حوزههای مالی و اقتصاد پیشنهاد میدهد. تئوری اقتصاد اجتماعی در امور مالی پرکتر (Socionomic Theory of Finance (STF)) در ۱۰ مورد اصلی به مخالفت با نظریه بازار کارآمد (Efficient Market Hypothesis (EMH)) میپردازد که این نظریه اقتصاد و بازارهای مالی را با هم یکسان درنظر میگیرد. به طور خلاصه، پرکتر قبول دارد که در دنیای اقتصاد، به دلیل اینکه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان از نیازها و خواستههای خود آگاه هستند، قیمت کالاها و خدمات سودمند اکثراً قابل استناد و بیطرف (عینی) و ناشی از به حداکثر رساندن سودمندی آگاهانه میباشد. در این موضوع، توازن خواستهها (عرضه و تقاضا) بین گروههای تولیدکننده و مصرفکننده مختلف منجر به یک توازن قیمتی میشود.
ولی نظریه STF پرکتر توصیه میکند که در دنیای بازارهای مالی، به دلیل اینکه سرمایهگذاران سرخود عمل میکنند به دنبال بررسی فعالیت سایر سرمایهگذاران نیستند. قیمت دارائیهای قابل سرمایهگذاری اکثراً ذهنی (در تقابل با عینی) میباشد و ناشی از رفتار گلهای ناخودآگاه است. در این زمینه، تغییرات بدون محدودیت در خواسته (تقاضا) درون یک گروه یکپارچه از سرمایهگذاران منجر به ایجاد پویائی بیوقفه در قیمتها در همه درجات فعالیت میشود. در اقتصاد، هنگام وجود قطعیت در رابطه با ارزش دارائیهای یک فرد، منجر به بروز افکار اکثراً منطقی در بطن جامعه فعال در آن بازار میشود. حال در بازارهای مالی، عدم قطعیت اساسی در ارتباط با ارزش دارائیهای سایر افراد منجر به رفتارهای گلهای (غریزه گروهی) غیرمنطقی و منطقیسازی برخی از رفتارها میشود.
LPH
قانون دستهبندی الگودار پرکتر (Law of Patterned Herding (LPH)) عنوان میکند که خلقیات سرمایهگذاران و تصمیمهای ناشی از آن برای خرید و فروش توسط امواجی از خوشبینی و بدبینی کنترل میشود که متناسب با یک مدل فراکتال به نام مبانی موج یا مدل امواج الیوت نوسان میکند. قیمت محصولات و خدمات با اهمیت هستند، زیرا که منجر به کنترل عرضه و تقاضا میشوند. ولی قیمت دارائیهای قابل سرمایهگذاری بیاهمیت هستند، زیرا این قیمتها صرفاً حاصل موقتی از نوسانات خرید و فروش ناشی از خلق و خوی فعالین بازار هستند.
مبانی موجی الیوت
رابرت پرکتر به حرفه طولانیمدتش در توسعه و استفاده از مبانی موج، که یک مدل تجربی از قیمتگذاریها در بازارهای مالی است که توسط رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott) در دهه ۳۰ میلادی شناسائی و معرفی شد، شناخته میشود. براساس این مدل، قیمتهای بازار سرمایه، به خصوص قیمتهای بازار بورس به طور جمعی، که به طور خاص به تغییرات خلق و خوی جمعی حساس است، یک الگوی ۵گانه از امواج در مسیر روند بزرگتر و یک الگوی سه موجی (یا ترکیبی از سهگانهها) در خلاف جهت این روند بزرگ شکل میدهد و در نتیجه یک فراکتال الگودار و سلسله مراتبی ایجاد میکند.
این الگوی ۵ و ۳ فراکتالی به طور طبیعی و با بازدهی بالا منجر به نوسانات در همه مقیاسها میشود که باعث ایجاد روند در هر درجه از سلسله مراتب امواج و تمایل قیمت به حرکتهای متناسب با ضرائب فیبوناچی میشود. این امواج فرمهای خاص از پیش تعیینشدهای را ایجاد میکنند که به آنها امواج الیوت میگوئیم. این مدل با همه Socionomics و تئوری مالی پرکتر سازگاری دارد.
کتابهای مرتبط
پرکتر تاکنون بیش از ۱۲ کتاب در ارتباط با مبانی امواج الیوت نگارش یا ویرایش کرده است. این کتابها شامل کارهای اصلی رالف نلسون الیوت( R.N. Elliott )و جانشینان وی میشود. از مهمترین کتابهای چاپشده رابرت پرکتر در ارتباط با این بخش از کارهای وی میتوان به تئوری امواج الیوت (Elliott Wave Principle) در سالهای ۱۹۷۸ و ۱۹۸۳ و کتاب سقوط بازار را فتح کن (Conquer the Crash) در سال ۲۰۰۲ اشاره کرد. در کتاب اول، پس از توصیف مبانی امواج، رابرت پرکتر یک بازار گاوی بزرگ را پیشبینی کرد. و در کتاب دوم، پس از توضیح نحوه استفاده از امواج الیوت، اندیکاتورهای مرتبط با آن و تاریخچه اعتبار این سبک، به پیشبینی یک فاجعه مالی، پولی و اقتصادی پرداخت که در هر دو مورد پیشبینی وی درست بود و منجر به افزایش محبوبیت وی و سبک تحلیلیاش شد.
تحلیل بازار و پیشبینیها
پرکتر از سال ۱۹۷۲ شروع به اعمال مبانی موج بر بازارهای مالی کرد. هر ماه، او نگارشی در ماهنامه تئوریپرداز امواج الیوت (The Elliott Wave Theorist) انجام می دهد. همکاران وی در Elliott Wave International به بررسی بازار بینالملل میپردازند. این بررسی به صورت یک تحلیل ۱۰۰ صفحهای از همه بازارهای بزرگ در سرتاسر دنیا ارائه میشود. شرکت پرکتر همچنین سه بار در هفته نشریاتی برای بررسی تکمیلی بازارهای آمریکا، اروپا و آسیا به صورت به روزرسانیهای کوتاهمدت برای هر منطقه، تحلیلهای روزانه S&P و سایر بازارها و به خصوص خدماتی برای سرمایهگذاران در ارزهای فیات و دیجیتال، فلزات گرانبها، کالاهای ارزشمند، اوراق قرضه و بازارهای انرژی ارائه میکند.
جوایز
پرکتر قهرمانی معاملهگری آمریکا را در سال ۱۹۸۴ با ثبت رکورد ۴۴۴٪ در مدت ۴ ماه در یک حساب معاملات اوراق اختیار با پول واقعی و نظارتشده به دست آورد. نشریه او،تئوریپرداز امواج الیوت، چندین جایزه در طول دهه ۸۰ کسب کرد. و در سال ۱۹۸۹، توسط شبکه اخبار مالی (Financial News Network) که هماکنون به CNBC تغییر نام یافته، “معلم دهه” (Guru of the Decade) نامیده شد. در سال ۱۹۹۹، پرکتر به خاطر مشارکت خارقالعاده در توسعه تحلیل تکنیکال، جایزه یادبود A.J. Frost افتتاحیه جامعه کانادائی تحلیلگران تکنیکال را دریافت کرد. در سال ۲۰۰۳، کتابخانه معاملهگران به وی جایزه تالار مشاهیر را اعطا کرد. موسسه تحلیلگران تکنیکال بازار (The Market Technicians Association)، در سال ۲۰۱۳ جایزه سالیانه خود را به پرکتر اهدا کرد.
Elliott Wave International
شرکت رابرت پرکتر، Elliott Wave International (EWI)، بزرگترین شرکت مستقل تحلیل تکنیکال در جهان میباشد. تحلیلگران این شرکت، هر شاخص مالی اصلی در دنیا را مرتباً تحلیل میکنند و بسیاری از این افراد، قادر به کسب بالاترین جوایز در زمینه کاری خود شدهاند. برتری این شرکت از این جهت است که اخبار خود را از قوانین فدرال رزرو، تیتر اخبار، انتخابات ریاست جمهوری یا آخرین وضعیت اقتصادی دریافت نمیکند. بلکه در واقع، این شرکت به پیشبینی نیروی تولیدکننده این وقایع میپردازد و در نتیجه، انتظار وقوع آن را دارند. در حال حاضر ۲۷ تحلیلگر ارشد در این شرکت مشغول به کار هستند که از جمله این افراد میتوان به شخص رابرت پرکتر و جِفری کِنِدی (Jeffrey Kennedy)، یکی دیگر از تحلیلگران برتر امواج الیوت، اشاره کرد.
منابع
“Robert Prechter”, Robert Prechter, ۲۰۲۲.
“Expert Market Forecasting Using the Elliott Wave Principle :: Elliott Wave International”, Elliottwave.com, ۲۰۲۲.
نویسنده: آرمان یدالهی